Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

De grote afronding

November 2014. Het tijdperk van de grote afronding is begonnen. De meeste gebouwen stonden al een tijdje op hun plek als vier muren. Nu worden ze stuk voor stuk afgebouwd. Deze wachterswoning staat aan de overweg in de Torenlaan, aan het begin aan het emplacement van Baarn Buurtstation. Het origineel werd jaren gelden afgebroken bij de herinrichting van station Baarn. Het gebouw is er weer in 1:43,5.

Als voorbeeld heb ik aangehouden hoe het gebouw er eind jaren 60/begin jaren 70 bij stond. Het houtwerk was toen rood en het pand had nog beide schoorstenen. Later werd het houtwerk groen en verdwenen - waarschijnlijk - de schoorstenen. Hoewel een model altijd een compromis is, klopt dit wel bijna tot op de baksteen.

Een leuk detail in het pand is de oude zwart-wit televisie, met een bekend kinderprogramma uit die tijd. In de televisie is een LEDje gebouwd; in het donker zie je duidelijk het geflikker van de beeldbuis.

De woning heeft een volledig interieur en planten voor de ramen. De platen zijn H0 modelletjes van Noch; in deze schaal passen ze prima op de vensterbank.

Ook afgerond: de Bakkerij Maaskant. Het pand is rijk gedetailleerd en volledig ingericht. Het blijft altijd gissen hoe het echte pand eruit heeft gezien bij gebrek aan bouwtekeningen en voldoende foto's. Het model zal ongetwijfeld op sommige punten niet kloppen, maar het geeft toch wel een goed beeld van de werkelijkheid.

De bakkerij had ik jaren geleden al eens in H0 gebouwd. De modellen laten goed het verschil tussen H0 en 0 zien: de schaal is twee maal zo groot, maar het 0 pand heeft acht keer het volume van het H0 pand. Inmiddels heeft de bakkerij een plaatsje gekregen op Buitenlust. De omgeving wordt nu verder afgebouwd en aangekleed.

Een kijkje achter de schermen bij de techniek. De Surface Pro met Koploper zorgt voor de centrale aansturing. Omdat alles draadloos gaat, kun je met de tablet rondlopen en overal de baan bedienen. Sinds een klein jaar gebruik ik de ECoS als centrale. Via TouchCab kan ik overal de locs en wissels bedienen op de iPhone. Het scherm van de ECoS kan ik overnemen op de tablet (of een iPad) met VNC viewer. De centrale staat op een losse kast met de transformatoren en boosters. Met de schakelaars zijn de verschillende stroomkringen uit te schakelen. De grote rode lamp brandt wanneer de centrale op STOP staat.

Het derde pand is Kolenhandel De Ruiter. Het kantoortje is gemaakt aan de hand van een paar vage foto's. Het bord met de bedrijfsnaam heb ik uit een van de foto's kunnen peuteren. Het heeft er dus ook echt zo uitgezien. De inrichting is pure fantasie.

Het kantoortje staat met de raamzijde naar het emplacement. De andere zijde had zeer waarschijnlijk geen ramen. Achter het gebouwtje staat de grote kolenloods.

Het terrein is aangekleed met de rommel die je bij een kolenhandel zou verwachten. Alles is zwart van het kolenstof en overal staan zakken kolen. Het dode plantje is een leuk detail.

Buitenlust op de buis

19 november 2014. RTV Baarn maakte een korte reportage over Buitenlust. In het filmpje wordt wat meer verteld over het bouwen van de spoorlijn en de gebouwen. Je krijgt zo best een aardige indruk van Buitenlust.

De grote afronding, deel 2

December 2014. Het grote afbouwen gaat in de hoogste versnelling door richting het einde van het jaar. De loods van Rademaker staat als halfopen model aan de voorrand van het emplacement Baarn Buurtstation. Het gebouw is dan ook helemaal ingericht. Van Rademaker was nauwelijks informatie te vinden. Het model is gebaseerd op een vage foto uit de begindagen van het station.

Het interieur is stemmig ingericht, al is volledig fantasie. De voorgevel met de grote tekst boven de deur zal wel aardig kloppen. Dit is het enige deel van het gebouw waar ik een foto van kon vinden. Het gebouw is gelaserd uit MDF en dun triplex.

De inrichting is een allegaartje van zelfbouw en spulletjes van verschillende kleinseriefabrikanten. Zo zijn de kolenzakken van Paulo en komt de brandstoftank van Addie. De loods krijgt nog een paar figuurtjes en een heuse vorkheftruck.

Het nevengebouw van Baarn Buurtstation. Het origineel bestaat nog en staat naast De Generaal in Baarn. Na de opheffing van het station is het gebouwtje een woonhuis geworden, maar dat zal het oorspronkelijk niet zijn geweest. Ik houd het maar op een kantoortje voor de bagageafhandeling of voor de stationschef.

Het model heeft de karakteristieke gele ramen van kathedraalglas. De schoorstenen zijn eveneens tot in detail nagebouwd.

Je kijkt dwars door het gebouwtje heen. Ik ontkwam dus niet aan een volledige inrichting. Wat precies waar heeft gestaan, zal niemand meer weten. De inrichting is dan ook pure fantasie, maar wel geloofwaardig.

Dit rijtje arbeiderswoningen staat in werkelijkheid in Muiden. In de Kloosterstraat om precies te zijn, van nummer 7 t/m 13. Zelf heb ik jaren op nummer 13 gewoond. Dit is het kleinste huisje van de vier helemaal rechts.

De huizen zijn tot in de kleinste details nagebouwd. Daarbij ben ik uitgegaan van de situatie van jaren geleden. Ze staan naast Bakkerij Maaskant direct links van de deur van de hobbyruimte.

De huizen zijn ook weer volledig ingericht, inclusief zitmeubelen, keuken, trap naar boven, badkamer, etc. De gordijnen hangen aan een strookje styreen op een paar mm achter het raam, zodat er iets meer diepte ontstaat en ruimte voor de vensterbank is.

De tuintjes achter de huizen zijn allemaal verschillend en losjes gebaseerd op de werkelijkheid. Twee huizen hebben een heuse moestuin, in de andere tuinen staan vooral bloemen.

Buitenlust in de bladen

Januari 2015. In Continental Modeller, nummer February 2015, staat een compleet artikel over Buitenlust. Het Engelstalige blad is te lezen via de iPad. Een papieren exemplaar kun je bestellen via het internet.

lees verder →

2014, 2015

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl