Langs het tuinpad van mijn vader
Mijn grootvader was bakker, zijn vader was bakker en diens vader was ook bakker. Ze bakten er allemaal lustig op los in Zwijndrecht, een klein plaatsje ten zuiden van Rotterdam. Helaas heb ik mijn grootvader en zijn bakkerij nooit gekend. De goede man overleed en zijn bakkerij werd afgebroken voor ik werd geboren. Aan de hand van oude foto's en tekeningen heb ik de bakkerij in 2003 opnieuw tot leven gebracht in H0 (1:87) en in 2014 nogmaals in spoor 0 (1:43,5). Een derde versie heb ik voor het eerste seizoen Klein Maar Fijn gebouwd in 1:15.
De originele tekeningen van de bakkerij bestonden niet meer of hebben misschien nooit bestaan. In de 19e eeuw werd er namelijk veel op het oog gebouwd en waren bouwvergunningen minder een probleem dan nu. In het archief van de gemeente Zwijndrecht waren nog wel een paar tekeningen terug te vinden van twee verbouwingen. Aan de hand van deze tekeningen en oude foto's moest ik eerst nieuwe bouwtekeningen maken, voordat ik aan de maquette kon beginnen.
De dwarsdoorsnede, de voorgevel en de achtergevel het gebouw. Het pand is vrij smal in vergelijking met de diepte van maar liefst 27 meter. Oorspronkelijk had de voorgevel twee kleinere ramen. Aan het begin van de dertiger jaren werd dit vervangen door een groot ramen.
De zijgevel. De bakkerij was tegen een ander huis aangebouwd en heeft daarom een geheel blinde muur. De andere kant lag langs een doodlopende steeg die ook diende voor de aan- en afvoer van goederen. In deze gevel vinden we de ramen en deuren van het woonhuis en de eigenlijke bakkerij. Van voor naar achteren komt eerst de winkel, dan het woongedeelte en tenslotte de bakkerij. De grote rechthoekige ramen moesten voor voldoende licht op de werkbanken zorgen.
De bakkerij als H0 model wordt uitgebreid beschreven in de Railhobby van december 2003.
De spoor nul versie heeft een vaste plaats op modelbaan Buitenlust.
De grootste bakkerij komt uitgebreid aan bod in PRUTSVLOG 23.
2003, 2014, 2021