Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

S88-N: de S88-bus beter bekabeld

De S88-bus is waarschijnlijk de meest verbreide standaard voor het aansluiten van terugmelddecoders op een centrale. De meeste centrales hebben wel een aansluiting voor de S88-bus. Zelfs als je centrale die niet heeft, is er altijd wel een oplossing te verzinnen om toch S88-decoders aan te kunnen sluiten. Bijvoorbeeld de HSI-88 van Littfinski.

Erg intelligent is de S88-bus niet. In technische termen kun je zeggen dat de S88-bus geen databus maar een groot schuifregister is. De contacten worden in de terugmelddecoders vertaald naar bits en bytes. Bij het uitlezen van de contacten worden al die bitjes door een draadje naar de centrale geschoven. Er wordt geen foutcorrectie toegepast of een andere techniek die storingen tegengaat.

Kortom, de S88-bus en de bijbehorende decoders zijn prettig simpel en goedkoop, maar door stoorsignalen van buitenaf kan er nog weleens een valse bezetmelding tussendoor schieten. Er is al heel wat gefilosofeerd over mogelijke oorzaken van storingen op de S88-bus. Wat in elk geval helpt, is om de standaard S88-kabels te vervangen door netwerkkabels uit de computerwinkel. Het tegengaan van storingen met behulp van netwerkkabels was één van de belangrijkste redenen om jaren terug al de BMD16-SD terugmelddecoder te ontwikkelen.

De nieuwe standaard: s88-N

De voordelen van netwerkkabels waren meer mensen opgevallen. Enkele hobbyisten en fabrikanten hebben afspraken gemaakt over een gestandaardiseerde aansluiting voor RJ-45 connectoren en netwerkkabels. Deze standaard wordt s88-N genoemd (soms ook als S88N geschreven). Decoders en randapparaten met een s88-N aansluiting zijn herkenbaar aan het s88-N logo. Meer informatie over s88-N vind je op de website van Wolfgang Kufer over OpenDCC. Of kijk even op s88-N.eu.

Het ontwerp van de BMD16-SD heb ik aangepast op de nieuwe norm. De BMD16N-SD is volledig compatible met s88-N en net als zijn voorganger heeft hij 16 onafhankelijke contacten met ingebouwde stroomdetectie. Er is ook een gewone, sterk verbeterde, terugmelddecoder volgens de s88-N standaard: de BMD16N.

De voordelen van netwerkkabels zijn geen wassen neus. De netwerkkabels zijn beter bestand tegen invloeden van buitenaf en dat scheelt aanzienlijk. Tijdens de bouw van De Lage Zij had ik aanvankelijk behoorlijk last van de meest vreemde storingen, maar na het vervangen van de decoders door BMD16-SD's met netwerkkabels was dat probleem definitief opgelost.

De stekkers aan de netwerkkabels zijn ook een stuk beter dan de stripjes van een standaard S88-kabel. Je klikt ze vast in de connectoren en vergissen is uitgesloten. Bovendien kun je netwerkkabels tegenwoordig overal voor een habbekrats kopen. En dat ook nog eens in allerlei lengten. Mocht dat nog niet genoeg, dan kun je altijd zelf netwerkkabels maken met een speciale tang. Er zijn talloze sites waarop wordt uitgelegd hoe dat moet.

Je oude decoders wil je natuurlijk niet weggooien als je overstapt op s88-N. Dat hoeft ook niet. Ik heb een klein printje ontworpen voor een s88-N adapter. Het printje bestaat uit twee helften: een verloopje van een standaard S88-bus stripconnector naar s88-N en een verloopje dat precies het omgekeerde doet. Het idee is dat je het printje even doorzaagt, zodat je twee complementaire adapters hebt. Je prikt de adapters in je decoder, zodat de witte pijlen richting de centrale wijzen. Je oude decoder is nu een s88-N compatible decoder geworden.

Let op: sluit de adapters en de decoders zo aan dat ALLE witte pijlen in de richting van de centrale wijzen!

De adapter kun je ook gebruiken om een verloopje voor je centrale te maken. Prik de adapter in de centrale en je kunt direct de s88-N netwerkkabels op je centrale aansluiten. Zo krijg je een mooi terugmeldsysteem dat optimaal storingsbestendig is. Natuurlijk kun je de s88-N adapter ook gebruiken om een oude BMD16-SD om te bouwen naar s88-N als je dat graag wilt. De RJ45-connector kun je bij Conrad bestellen onder 716148, de stripconnector onder 740668.

Speciaal voor het netje aansluiten van s88-N decoders onder modules er is een apart printje met twee s88-N verlengstukjes naast elkaar. Het printje kun je bijvoorbeeld naast de Universele Module Connector plaatsen onder je modules. Als je het printje in de lengte doorzaagt, krijg je twee losse verlengstukjes om netwerkkabels aan elkaar te zetten.

De vertrouwde BMD16-SD

Een nieuwe standaard geeft misschien het gevoel dat het oude niet goed genoeg meer is. Dat is niet zo. De BMD16-SD voldoet prima en er is geen reden waarom dat nu opeens niet meer zo zou zijn. Als je al een aantal BMD16-SDs hebt, kun je die gewoon blijven gebruiken. De printplaten voor de BMD16-SD blijven beschikbaar zolang er vraag naar is. Als je echter helemaal op nul begint, zou je kunnen overwegen om de s88-N decoders te nemen. De BMD16-SD kun je met de s88-N adapter later altijd aanpassen.

Er is een speciaal verloopje om de BMD16-SD op de centrale of een andere decoder aan te sluiten. Op het kleine printplaatje soldeer je een RJ45-connector (Conrad bestelnummer 716148). Aan de andere kant bevestig je horizontaal een stukje van een stripconnector (Conrad bestelnummer 740668). Het is dezelfde connector die je kunt gebruiken om de rails op de BMD16-SD aan te sluiten als je kiest voor contactstrippen in plaats van schroefconnectoren.

Let op: je kunt dit verloopje alleen gebruiken om van een standaard S88-connector naar een netwerkkabel te gaan. Andersom kan niet. Je kunt dus niet twee verloopjes in een gewone s88-decoder steken om aan beide kanten een netwerkkabel aan te sluiten! De witte pijl moet altijd in de richting van de centrale wijzen.

Standaarden vergeleken

De aansluitingen van de s88-N decoders zijn anders dan van de oorspronkelijke BMD16-SD. Hoewel de stekker hetzelfde is, kun je ze dus niet zo maar verbinden. Als je dat wel wilt doen, moet je even een verloopje maken aan de hand van de onderstaande tabel.

Bedrading BMD16(-SD) versus s88-N
RJ45 pen Kleur UTP-draadje BMD16-SD s88-N, BMD16N, BMD16N-SD
1 Oranje-wit +5V +5V/+12V
2 Oranje Reset Data
3 Groen-wit Load GND
4 Blauw Load Clock
5 Blauw-wit Clock GND
6 Groen Clock Load
7 Bruin-wit GND Reset
8 Bruin Data Railsignaal


bestel de printplaten →

2008

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl