Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Universele module connector

Het project Buitenlust wordt in tegenstelling tot Project Waldberg en De Lage Zij helemaal opgebouwd uit modules. Of beter gezegd uit segmenten, want het zijn geen standaard spoor nul modules. Tussen de segmenten moeten de nodige elektrische verbindingen komen. Natuurlijk kun je zelf kabels met connectoren maken, maar ik wilde een standaard oplossing die makkelijk, betrouwbaar en niet al te duur is.

De MC25

De eerste universele module connector maakt gebruik van gewone seriële alias printerkabels. Je kunt de kabels overal voor een habbekrats kopen in allerlei lengten. De kabels hebben 25 draadjes en dat is ruim genoeg om een segment volledig aan te sluiten. Voor het aansluiten van de kabels laat ik speciale printplaten maken die onder de segmenten worden geschroefd. Zo heb je een mooi vast punt om de kabel in te prikken en kun je de draadjes aan een brede stripconnector solderen in plaats van aan de priegelige printerconnector.

De kabels hebben aan de ene kantje een mannetje en aan de andere kant een vrouwtje. Daarom zijn er ook twee verschillende connectoren en twee verschillende printplaatjes nodig. De printconnectoren kun je zo bestellen bij Conrad onder nummer 741452 (m) en 741819 (v). Conrad heeft trouwens ook de kabels; die staan niet bij de printerkabels, maar in het rijtje seriële kabels.

De connectoren soldeer je gewoon in de aangegeven gaatjes. Op de print komt ook een lage stripconnector om alle draadjes van de module op aan te sluiten. De strip is eveneens te bestellen bij Conrad onder nummer 741119. Op de printjes zijn pennen 1 en 2 vast doorverbonden. Ze zijn bedoeld voor een centrale massadraad. Daar zal zoveel stroom doorheen gaan lopen dat het verstandig is om twee draadjes van de printerkabel hiervoor te gebruiken. Je hebt naast de massadraad dus nog 23 aders in de kabel over voor rails, lampjes, wissels, etc.

Verder gebruik ik vaak de eerste vier aders om de voeding voor rails, wisselmotoren en lampjes door te geven. Het leek me wel makkelijk om daar LEDs op aan te sluiten ter controle. Op de printplaten is dan ook ruimte gereserveerd voor vier LEDs (pen 3-6) en hun weerstanden. Het zijn allemaal opties. Je hoeft ze niet te gebruiken. Maar soms zijn die extra mogelijkheden best handig.

Let op: In 2013 zijn de twee verschillende prints vervangen door een print met het vrouwtje aan de ene en het mannetje aan de andere kant. De print is nu universeler toepasbaar; je hebt er voor elk uiteinde van de kabel eentje nodig. De LocoNet optie is vervallen op de nieuwe prints.

De MC25Box

Bij het aansluiten van verschillende groepen modules leek een soort verdeeldoos wel handig te zijn. De MC25Box heeft aan de ene zijde een mannetje, aan de andere zijde een vrouwtje en in het midden drie extra vrouwtjes. In een handomdraai koppel je met kabels verschillende exemplaren aan elkaar tot een overzichtelijke ringleiding. Op de connectoren in het midden sluit je vervolgens (groepen) modules aan. De bedrading is snel op te bouwen en verkeerd aansluiten is nagenoeg onmogelijk.

De connectoren kun je zo bestellen bij Conrad: het mannetje links is 741452, het vrouwtje rechts 741819. Voor de connectoren in het midden kun je 742638 (of eventueel 746034) gebruiken.

De MCCON4

De zware spoor nul modellen van Buitenlust vragen toch wat meer stroom waar dan de dunne draadjes in de printerkabels voor bedoeld zijn. Daarom heb ik de tweede universele module connector ontwikkeld op basis van Speakon connectoren. De professionele luidsprekerconnectoren kunnen veel zwaardere belastingen aan en zijn oerdegelijk. Speakon connectoren zijn er met twee, vier en acht contacten; de laatste zijn echter vrij zeldzaam. In Nederland zijn de fraaie connectoren relatief duur. In China kosten ze minder dan een euro, inclusief verzendkosten.

Er bestaan Speakon chassisdelen met schroefaansluitingen. Deze voldoen in de meeste gevallen uitstekend. Ik wilde graag LEDs toevoegen, zodat ik direct kan zien of een modulegroep de benodigde spanning krijgt. Het simpele printje biedt plaats aan een Speakon connector voor printmontage, drie LEDs, drie weerstanden en twee blokjes met schroefaansluitingen.

De Speakons gebruik ik bij Buitenlust om de centrale modules van een modulegroep aan te sluiten op de centrale. De overige modules worden met 25-polige kabels aan de centrale module geknoopt. De drie LEDs geven aan dat de drie voedingspanningen op de module staan: de digitale spanning van de centrale of booster, 16 Volt wisselspanning en 12 Volt wisselspanning. Je kunt dat zelf natuurlijk heel anders indelen.

De printplaten kun je bestellen via het bestelformulier.

2008, 2011, 2013, 2019

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl