Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Sporen door de polder

De Lage Zij is een echte Nederlandse modelbaan. Beter gezegd, het is een echte Hollandse modelbaan. Het landschap is namelijk gebaseerd op het westen van ons land. Het overgrote deel van de baan bestaat uit weidse polders. Ze worden doorsneden door vaarten, sloten, wegen en natuurlijk een spoorlijn. Het tafereel is niet gebaseerd op een bestaand gebied, maar zou best zo kunnen bestaan. De Lage Zij is fictief, maar wel heel realistisch.

Het sporenplan is zo realistisch mogelijk samengesteld aan de hand van verschillende emplacementen van de Nederlandse Spoorwegen. De Lage Zij is in tegenstelling tot Project Waldberg een tweerail modelbaan. De besturing is volledig digitaal. De bouw van De Lage Zij is begonnen in april 2004. Vanwege een verhuizing moest de baan begin 2007 alweer afgebroken worden. De Lage Zij is dus nooit helemaal af gekomen.

Hollandse plaatsjes

De grootste plaats is Zwabberdam. Het stadje heeft een historische kern met een enkele gracht. De spoorlijn werd in het midden van de 19e eeuw aangelegd. Zoals in veel plaatsen ligt het station daardoor aan de rand van het centrum. In de eerste helft van de 20e eeuw zijn de typische jaren '20 en 30 wijken erbij gebouwd. Ze omgeven het centrum en het station. Ten noorden van het station vinden we een cacaofabriek en andere industrie.

Het dorpje Magerveen is een dorp zoals er talloze van zijn. Het merendeel van de huizen ligt langs een doorgaande weg. In het centrum vinden we de school, het gemeentehuis en het station. De boerderijen liggen in en om het dorp. De dorpskerk is het centrale punt van de gemeenschap.

lees verder →

1 - 2

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl