Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

LocoNet testen en meten

Soms loop je bij het aanleggen van LocoNet tegen storingen aan. Een module reageert niet, commando's lijken soms niet aan te komen of het display van je handregelaar flikkert. De kans is groot dat je met een defecte kabel te maken hebt of dat je LocoNet overbelast is. Maar hoe kom je daar achter? Deze simpele LocoNet Tester helpt je om het probleem te vinden.

De LocoNet Tester verenigt drie functies op een klein printje: een kabeltester, een aansluiting voor een voltmeter en een aansluiting voor een ampèremeter. Een handjevol componenten is alles wat je nodig hebt om de schakeling op te bouwen. Voor een paar euro aan spullen is je LocoNet Tester compleet. Je kunt de componenten via internet bestellen, maar de elektronicawinkel om de hoek zal ze ook wel hebben.

Onderdelen
Aantal Omschrijving Conrad nummer
4 weerstand 680 Ohm 1417677
4 LED 3 mm 184713
1 stiftlijst 2x2 734246
2 jumpers 734000/742902
2 RJ12 connectoren 716136
2 aansluitklem 2-polig 729949

Het solderen van de tester wijst zichzelf. Alle componenten zijn op de print aangegeven. Alleen bij de LEDs moet je even opletten dat je het lange pootje in het gaatje met de '+' steekt. Als je nog geen multimeter hebt, is het wel zo handig om die gelijk mee te bestellen. Je hebt een multimeter nodig om voltage en stroom te meten. Goedkope multimeters kun je zelfs bij de bouwmarkt vinden.

De tester heeft een connector waar je twee jumpers op kunt steken. In een LocoNet kabel staat op aders 1 en 6 de voedingsspanning (zie Lol met LocoNet voor meer informatie). De jumpers bepalen hoe aders 1 en 6 van de "IN" aansluiting worden verbonden met aders 1 en 6 van de "OUT" aansluiting. Bij "OUT" zijn 1 en 6 altijd met elkaar verbonden. Zo kun je beide aders samen meten of elke ader apart. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je verderop.

Kabels testen

Bij het testen van een kabel gebruik je alleen de "IN" (de rechter) aansluiting. Verwijder beide jumpers, omdat anders een kabelbreuk in een van de "+" aders niet opvalt. Op de print staat een klein tekstje om je daaraan te herinneren. Sluit het ene uiteinde van de kabel aan op je centrale en het andere uiteinde op de LocoNet Tester. De kabel is in orde als alle vier LEDs gaan branden.

Bij een defecte kabel kun je aan het getal naast de LED zien welke ader defect is. Je kunt een defecte kabel het beste repareren door er twee nieuwe stekkers aan te knijpen. Let er op dat de stekkers 180 graden ten opzichte van elkaar gedraaid zijn. Als beide "Rail/+" LEDs niet niet gaan branden kan er ergens een kortsluiting in je LocoNet zijn. Koppel alle modules los tot de LEDs wel gaan branden.

De spanning op het LocoNet meten (Volt)

Plaats de jumpers om de spanning op ader 1, ader 6 of op beide aders tegelijk te meten. Meestal zul je beide jumpers gebruiken en dus de spanning op aders 1 en 6 tegelijk meten. Gebruik slechts één jumper bij een LocoNet B aansluiting; anders sluit je het railsignaal kort en meet je 0 Volt.

Als je nog een module op "OUT" wilt aansluiten, moet je de "A" aansluiting overbruggen met een stukje draad. Sluit de voltmeter aan op de "V" aansluiting. Let daarbij op de plus en min. Steek vervolgens de LocoNet kabel in "IN" en je kunt op de voltmeter de LocoNet spanning aflezen.

De spanning op de LocoNet T bus moet tussen de +9 en +12 Volt liggen. Op LocoNet B zul je circa 7 Volt aflezen, wat de effectieve waarde van het blokvormige railsignaal is. Is de spanning te laag? Sluit dan een LocoHubSupply of een andere LocoNet voeding aan om (een deel van) je LocoNet van voldoende spanning te voorzien.

De belasting van het LocoNet meten (Ampère)

LocoNet kan maximaal 500 mA leveren aan de aangesloten modules. Op een gemiddelde modelbaan komt dat maximum al snel in zicht. Je kunt dan de meest rare storingen krijgen, zoals modules die het soms wel doen en dan weer niet. Meten is weten en dat doe je zo...

Plaats beide jumpers (LocoNet T) of één jumper (LocoNet B) en sluit op de "A" aansluiting een ampèremeter aan (of natuurlijk een multimeter in de juiste stand). Sluit op "IN" de centrale aan en op "OUT" de modules waarvan de je belasting wilt meten. Wacht een seconde of tien nadat de centrale is opgestart en lees dan het stroomverbruik af.

Voorbeeld: Een terugmelddecoder van Uhlenbrock gebruikt tussen de 10 en 20 mA, een Profi-Boss als handregelaar circa 75 mA en een LocoNet display ook circa 75 mA. Deze waarden zijn gemeten bij 12 Volt; bij een lagere spanning zal het stroomverbruik hoger liggen. Het benodigde vermogen is immers spanning x stroom.

Bouw een LocoNet Tester

Met het printje kun je een handige alles-in-een LocoNet Tester bouwen. Hiervoor heb je nauwelijks meer dan twee simpele paneelmeters, wat aan/uit schakelaars en een plastic kastje nodig. Sluit een paneelmeter voor het voltage en een paneelmeter voor de stroomsterkte aan op de klemmen van printje. Vervang de jumpers door schakelaars en verleng de aansluitdraden van de LEDs zodat je ze in de deksel van het kastje kunt monteren. De LocoNet UIT aansluiting komt in de wand van het kastje, de IN verleng je met een LocoNet kabel.

Let er bij het uitzoeken van de paneelmeters op of je nog extra weerstanden nodig hebt om het juiste voltage (0-19,99) en amperage (0-1,999) in te stellen. In de handleiding van de meters moet je dat kunnen vinden. Het beste kun je de meters voeden uit een aparte batterij. Een aan/uit schakelaar voor de batterijspanning is dan wel handig.

De printplaten kun je bestellen via het bestelformulier.

Schema

Printplaten solderen

Bekijk het PRUTSVLOG over het solderen van printplaten als je er weinig ervaring mee hebt.

2012

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl