Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

De LocoHub

De LocoHub is een verdeler voor LocoNet. Je kunt hem gebruiken om je LocoNet te vertakken, tegelijk verschillende LocoNet modules aan te sluiten of om een aansluitpunt voor handregelaars te maken. Of allemaal tegelijk. De LocoHub gebruikt zelf geen stroom en belast het LocoNet dus niet. Er zijn twee LocoHubs: de LocoHub8 en de Locohub4.

De LocoHub8 heeft acht LocoNet-aansluitingen die 1-op-1 met elkaar zijn verbonden. In één van de acht prik je de kabel van de centrale en op de andere zeven connectoren sluit je alle mogelijke LocoNet-spullen aan. Dankzij de LocoHub kun je een centrale LocoNet kabel aanleggen met aftakkingen naar de verschillende modules in plaats van alle modules door te lussen. Eventuele problemen zijn zo sneller op te lossen en er is altijd wel een LocoNet aansluiting in de buurt om een extra module aan te sluiten.

De LocoHub is makkelijk te solderen. De plaats van de componenten is duidelijk op de print aangegeven. De acht connectoren moet je met enige kracht in de gaten klikken. Kijk wel even uit dat je de pootjes niet verbuigt. Binnen tien minuten zit je LocoHub in elkaar.

De benodigde onderdelen zijn:

Onderdelen
Aantal Omschrijving Conrad nummer
8 RJ12 connectoren 716136

Internationaal: als je de RJ12/6p6c connector niet kunt vinden, probeer dan Digi-Key Part Number AE10371-ND.

De LocoHub8 bestaat eigenlijk uit vier paar aansluitingen. Je kunt de print langs drie lijnen splitsen om bijvoorbeeld twee hubs met vier aansluitingen te maken of om een hub met zes aansluitingen plus een kabelmof te maken. De print laat zich het gemakkelijkst zagen met een fijn figuurzaagje.


LocoHub4

De LocoHub4 is het kleine broertje van de Locohub8. De kleine LocoHub is speciaal ontworpen om aftakkingen te maken in een doorgaande LocoNet kabel en om een aansluiting voor een handregelaar te creëren. De vier aansluitingen zijn daarom in twee groepjes 90 graden ten opzichte van elkaar gedraaid. Net als de LocoHub8 is de LocoHub4 een passieve schakeling die het Loconet niet belast.

De benodigde onderdelen zijn:

Onderdelen
Aantal Omschrijving Conrad nummer
4 RJ12 connectoren 716136

Als je wilt weten of je LocoNet aan de grenzen van zijn belasting zit, kun je dat eenvoudig meten met behulp van de LocoNet Tester. Mocht je stroom te kort komen dan kun je met de LocoHubSupply je LocoNet in secties splitsen en de nieuwe sectie apart van voeding voorzien.

De printplaten kun je bestellen via het bestelformulier.

Schema's

Printplaten solderen

Bekijk het PRUTSVLOG over het solderen van printplaten als je er weinig ervaring mee hebt.

2012

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl