Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Het landschap

Het landschap van Waldberg is gebaseerd op het noorden van het Zwarte Woud. De streek heeft een overwegend glooiend landschap met afgeronde bergtoppen. De kalksteen rosten hebben een typische lichte kleur en zijn vaak gedeeltelijk begroeid met gras of struikjes. Ik heb de bekende gaas-gips methode gebruikt om het landschap in model na te bootsen. Voor de rotswanden heb ik gebruikgemaakt van gietmallen van Woodland Scenics. De gietstukken werden met gips in de rest van het landschap ingebed. Na het drogen heb je een keiharde en praktisch onverwoestbare schil.

Het landschap is afgewerkt met grasvezels, turf van Woodland Scenics en dunne laagjes gekleurd zand. Op diverse plaatsen werden daar nog plukken lang gras van Heki overheen gelegd. De verschillende laagjes geven het landschap een hele realistische uitstraling die varieert van hele wilde stukken gras tot zanderige plekken met een paar grassprietjes. De bomen en struiken zijn voor een deel zelfgemaakt. Voor de struiken en planten heb ik hoofdzakelijk Foliage van Woodland Scenics en Heki Flor gebruikt. De bomen zijn ontstaan uit stukjes zeemos. Grote delen van het landschap werden behandeld met de airbrush. Door gericht een geel of bruin waasje aan te brengen ontstaat er een natuurgetrouw zomerlandschap.

De bebouwing

Voordat ik aan de bebouwing begon, heb ik via het internet ettelijke brochures bij VVVs in het Zwarte Woud besteld. Aan de hand van de foto’s krijg je al snel een idee van het straatbeeld, de soort huizen en de gebruikte kleuren. Vooral een kaart van Freiburg bleek erg handig te zijn. Het geïllustreerde stratenplan stond vol met afbeeldingen van gebouwen. Hierdoor werd in een oogopslag duidelijk hoe de stad in de loop van de tijd was gegroeid en welke soort huizen je waar in zo’n stadje vindt. Het plannen van Waldberg werd er in elk geval een stuk eenvoudiger door. Het grote marktplein wordt gedomineerd door een typische Gotische kerk en is omringd door vakwerkhuizen. De ring daar omheen bestaat uit huizen uit de 18e en 19e eeuw. Naarmate je verder uit het centrum komt, worden de huizen steeds jonger. In feite is Waldberg een combinatie van Freiburg en vier andere plaatsjes.

Er staat in Waldberg geen enkel gebouw dat zo uit de doos komt. Diverse gebouwen werden samengevoegd, veranderd of uitgebreid. Onderdelen werden voor en na het in elkaar zetten geschilderd. Ik wilde Waldberg er vooral uit laten zien als een stadje en niet als verzameling losse gebouwen. Dat kun je slechts voor een deel bereiken door heel kritisch te kijken of gebouwen wel bij elkaar passen. De eenheid ontstaat vooral ook door kleurgebruik. Daarom heb ik eerst een kleurenpallet samengesteld aan de hand van foto’s van echte gebouwen. Dat leidde uiteindelijk tot een lange rij potjes met mengkleuren waar de gebouwen mee zijn geschilderd. Alle gebouwen zijn tot slot verouderd met de airbrush, krijt en washes. Overigens zijn niet alle gebouwen nieuw gebouwd. Sommige zijn ontstaan uit gerenoveerde oudere bouwdozen.

lees verder →

1 - 2 - 3 - 4 - 5

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl