Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Hollandse Zwitsers en Duitsers.

Nederlandse modellen zijn niet heel dik gezaaid in spoor nul. Gelukkig kun je soms relatief makkelijk een buitenlands model ombouwen. De Zwitserse K4 lijkt erg op een Nederlandse Gs. En dat is niet zo gek, want deze serie wagens waren een pan-Europees project. Ook hebben sommige Duitse wagens dienst gedaan in ons land, met name na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb drie Lenz wagens verbouwd naar Nederlandse modellen. Daarvoor heb ik wat onderdelen vervangen, de wagens opnieuw geschilderd en er natuurlijk Nederlandse opschriften op gezet.

In PRUTSVLOG#017 zie je het hele verhaal van de ombouw. De gebruikte modellen zijn: Lenz SBB K4 (nr. 42244-01), Lenz DB G10 (nr 42210-10), Lenz DB Gr20 (nr. 42214-08).

De eerste klus was het maken van alle nieuwe opschriften. Daarvoor gebruik ik Adobe Illustrator, een professioneel tekenprogramma voor illustraties. Ik ga eerst op zoek naar foto's waarop de opschriften goed leesbaar zijn. De opschriften teken ik na en daarbij probeer ik zo goed mogelijk de juiste maat te bepalen. Vroeger gebruikte NS een eigen blokschrift met een star raster. Het hele alfabet heb ik nagemaakt, zodat ik letter voor letter nummers en teksten kan maken. Inmiddels heb ik er een echt lettertype van gemaakt. Je kunt het hier downloaden. De vellen met opschriften vind je in de rechterkolom.

De oude opschriften moeten van de wagens af. Anders zie je ze straks door de verf heen. Het verwijderen kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door fanatiek te boenen met Isopropanol. Of als je echt durft met Thinner.Probeer het middel altijd eerst uit aan de binnenkant van de wagen. De ene soort plastic kan er beter tegen dan de andere. Je kunt ook gaan schuren. Bijvoorbeeld met een wattenstaafje met Cif. Of met een glasvezelpotlood. Let er wel op dat je geen krassen maakt.

Het Zwitserse model heeft stalen deuren, maar zijn Nederlandse broer heeft deuren met houten planken. Ik moest dus nieuwe deuren maken voor het model. Je zou de deuren uit styreen kunnen opbouwen, maar de rand zit rondom vol bouten en het wordt een enorme klus om ze allemaal na te maken. Daarom teken ik de deuren als 3D model. En druk ze af met een 3D printertje.

De Zwitser krijgt niet alleen nieuwe deuren, maar ook haken en rangeertreden op elke hoek. De Duitse G10 en G20 worden voorzien van extra rangeertreden en handgrepen. Het is een kwestie van goed kijken naar oude foto's en de verschillen vinden. Bovendien worden bij alle wagens de Lenz koppelingen vervangen door modelkoppelingen. En komen er imitatie remslangen op met... echte rubber slangetjes.

Vervolgens kunnen de wagens gespoten worden. Voor de juiste kleur gebruik ik Phildie verf. Deze verf kun je alleen met een airbrush verwerken. Phildie raadt aan om de verf op 2 bar druk te spuiten. Maar dan krijg je de verf niet in alle hoekjes. Het lijkt wel of de luchtstroom afketst op het oppervlak. Na wat proberen kreeg ik een beter resultaat met ruim 1 bar. De ex-Zwitser blijft bruin, de beide ex-Duitsers worden donkergrijs. De onderstellen en daken heb ik gespoten met Tamiya verf.

Tenslotte worden de opschriften aangebracht. De wagens worden afgewerkt met een laag blanke lak. De lak beschermt de decals en het model krijgt er een mooie egale uitstraling van. Ik gebruik de blanke lak van Phildie. De lak heeft een mooie satijnglans. En als er stofjes of vlekjes in de lak zitten, kun je die er onzichtbaar uit schuren. Ik spuit eerst een dun laagje en daarna gaat er een iets vollere tweede laag overheen.

En zo zien de verbouwde Duitsers eruit. Samen met de bruine Gs best een leuk setje voor relatief weinig moeite en geld.

2021

 

0

Download

Download de sets opschriften.

gsg10gr20.zip

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl