Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Het grote plan

Het hart van de besturing wordt gevormd door de Intellibox van Uhlenbrock. Het apparaat wordt hier als pure DCC centrale gebruikt. De hele baan is elektrisch gezien verdeeld in vier secties. Twee boosters van 6A voeden elk twee secties. In geval van storingen kunnen de secties per stuk worden uitgeschakeld, zodat een kortsluiting sneller te vinden is. De Intellibox levert alleen spanning aan de wissel- en seindecoders.

Alle wissels en de armseinen hebben een aandrijving met geheugendraad. Ze worden geschakeld via DCC functiedecoders van LDT, de SA-DEC-4. De stroomvoorziening voor het geheugendraad komt uit twee aparte gestabiliseerde 12V gelijkspanning voedingen. Ze kunnen per stuk 10A leveren. De aandrijvingen zijn per 12 gegroepeerd. Elk groepje heeft voor de veiligheid een eigen zekering van 4A. Een eventuele kortsluiting kan zo nooit desastreuze gevolgen hebben.

De lichtseinen worden aangestuurd met de OM32 Serial van Leon van Perlo. De modules zijn direct aangesloten op de tweede seriŽle poort van de computer. Het besturingsprogramma Koploper zorgt ervoor dat ze naadloos samenwerken met de rest van de baan.

Voor de stroomvoorziening voor de centrale en de boosters heb ik een grote voeding gebouwd. Het hart van de voeding is een ringkerntransformator van 2 x 10A bij 15V. De voeding heeft vier uitgangen met elk een automatische zekering van 6A. In feite zijn de zekeringen overbodig, omdat de boosters al een kortsluitbeveiliging hebben. Maar beter een zekering te veel dan te weinig. De bekabeling is extra zwaar uitgevoerd en kan een veelvoud van de maximale 6A verdragen.

1 - 2

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl