Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Wissels en seinen

Het digitaal schakelen van wissels en seinen is niet zo lastig te realiseren. Wissels en armseinen worden aangesloten op een wisseldecoder. De uitgangen van de decoder geven een korte puls die de wisselspoel in beweging brengt. Op de meeste wisseldecoders kun je vier wissels aansluiten. Voor Märklin C-rails zijn er ook decoders met maar één uitgang.

Schakeldecoders lijken op wisseldecoders, maar de uitgangen geven een permanent signaal af. Je gebruikt een schakeldecoder bijvoorbeeld om een lichtsein aan te sluiten of de verlichting van een perron te schakelen. De meeste schakeldecoders zijn eigenlijk wisseldecoders met vier ingebouwde relais. Een korte puls zet het relais om en het relais schakelt de uitgang.

In de loop van de tijd zijn er allerlei speciale decoders bijgekomen. Zo zijn er decoders speciaal voor lichtseinen. De juiste seinbeelden zijn al in de decoder geprogrammeerd en het ene seinbeeld vloeit mooi over in het andere. LDT heeft bijvoorbeeld decoders voor Duitse, Nederlandse en Zwitserse seinen. Verder heb je decoders voor wisselmotoren, draaischijven en ander toebehoren.

Het maakt eigenlijk niet uit welk merk decoder je koopt. In de praktijk voldoen alle wissel- en schakeldecoders wel. Het grote verschil tussen decoders is vooral de prijs. Je kunt heel wat geld besparen door decoders als bouwpakket te kopen en ze zelf in elkaar te zetten. Je moet er wel op letten dat de decoder bij je digitale systeem past. Een DCC decoder werkt niet op Märklin Digital en andersom. Er zijn ook multiprotocol decoders die voor beide systemen geschikt zijn.

Voor Project Waldberg heb ik hoofdzakelijk wisseldecoders van Märklin en Viessmann gebruikt. De decoders schakelen zowel de wissels als de armseinen. Bij De Lage Zij heb ik het anders aangepakt. Omdat ik heb gekozen voor wisselaandrijvingen met geheugendraad, gebruik ik schakeldecoders om de wissels te verzetten. Alle decoders zijn DCC decoders van LDT, namelijk de S-DEC-4-DC. De lichtseinen worden aangestuurd met OM32Serial modules van Leon van Perlo. De modules zijn goedkoper en beter dan lichtseindecoders. Ze worden rechtstreeks aangesloten op de seriële poort van de computer. Vanuit het programma Koploper kun je ze aansturen als gewone decoders.

Meer informatie kun je vinden in het mei/juni 2003 nummer van Railhobby.

2003

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl