Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Rotsen maken

Project Waldberg is gesitueerd in het Zwarte Woud. Deze streek heeft een overwegend glooiend landschap met afgeronde bergtoppen. Toch komen hier en daar echte rotswanden voor. De kalksteen rosten hebben een typische lichte kleur en zijn vaak gedeeltelijk begroeid met gras of struikjes. Hoe maak je nu zo'n landschap in model?

De eerste stap is het maken van de ondergrond. De houten spanten geven de contouren van het landschap al aan. Met een tacker wordt aluminium gaas op de spanten vastgeniet. Waar de afstand tussen de spanten te groot is, worden extra spanten uit MDF toegevoegd.

Het landschap wordt gemaakt met gips uit de bouwmarkt (Rotband). Het laat zich met paletmessen makkelijk modelleren. Voor de rotspartijen gebruik ik gietmallen van Woodland Scenics. De mallen hebben een kalksteenstructuur en worden met hetzelfde gips gevuld. De stukken rots zijn makkelijk met de hand op maat te breken. Je plakt ze vast met een flinke klodder gips en smeert de naden ertussen dicht. Wanneer het gips droogt, wordt alles keihard. Met een beitel worden scherpe randen afgerond en klodders verwijderd. Het droge gips krijgt nu zijn definitieve vorm. Ook kun je nu extra rotsspleten aanbrengen en paden uitsteken.

Het hele landschap wordt eerst beschilderd met crèmekleurige Acryllatex. De latex heb ik gewoon bij de bouwmarkt laten mengen. De latex is de basiskleur waar de andere verf straks overheen komt. De latex zorgt er ook voor dat het gips straks veel minder de kleuren opzuigt. Zo krijg je een veel beter effect.

Vervolgens worden de rotsen beschilderd met sterk verdunde Acrylverf (zeker 1:10 verdund). De eerste laag is donkergrijs. De verf wordt opgebracht met een kwast en weer opgedept met keukenpapier voordat hij helemaal droog is. Na een half uur is de verf helemaal droog en volgt de tweede laag met lichtbruine verf.

Door het bruin zit een beetje rood om het bruin wat minder bruin te maken. De ene plek krijgt meer verf dan de andere, zodat een vlekkerig effect ontstaan. Ook nu weer wordt de verf opgedept met keukenpapier. Tenslotte worden de diepere delen op dezelfde wijze met zwart behandeld.

Het gips is nu veranderd in kalksteenrotsen. De volgende fase is het planten van bomen, struiken en andere begroeiing.

Een uitgebreider verslag kun je lezen in de Railhobby van september 2008.

2001

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl