Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Scientia Fugit - De laatste boekenwinkel

Scientia Fugit is een beetje raar diorama. Een enkel gebouw staat op een zwevende aardkluit, als overblijfsel van een planeet die er niet meer is. Het idee ontstond na het zien van een plaatje van zo'n zwevende wereld. Ik wilde graag iets surrealistisch bouwen maar wel op een hele realistische manier. En dat werd uiteindelijk de laatste overlevende boekenwinkel.

De bouw van de boekenwinkel wordt uitgebreid verteld in PRUTSVLOG#025.

Scientia Fugit diorama is gebouwd in ongeveer 1:35. Dat is een populaire schaal in militaire modelbouw. En een fractie kleiner dan Spoor 1. Het gebouw en de aardkluit zijn gemaakt van schuimplaten. Verder heb ik vooral hout gebruikt. Plus een zwik losse plastic onderdelen. De giethars figuurtjes komen uit China, van AliExpress.

De muren van de winkel zijn gesneden uit platen Styrodur. Styrodur is heel licht, fijn schuim. Het is een ideaal materiaal om mee te bouwen. Vooral voor muren en straten is het bijzonder geschikt. De bakstenen graveer ik in de muur met de botte kant van een mesje. Ook de details zijn gemaakt uit platen Styrodur van 1 en 3 mm.

De straat en de stoep zijn eveneens gemaakt uit Styrodur. Het is hier toevallig blauw, maar het is hetzelfde spul als het zwarte materiaal. De stoeprand druk ik in het styrodur met de botte kant van een mes. Voor de steentjes gebruik ik twee stempels. Zo ontstaat dan stapje voor stapje een overtuigend plaveisel. De straat en stoep spuit ik in de zwarte grondverf en daarna drybrush ik ze met verschillende kleuren grijs.

De winkel heeft een naam: Scientia Fugit. Het Latijn vertaalt zich als kennis vliegt of kennis vervliegt. De laatste boekenwinkel is ook het laatste bastion van kennis in deze gekke wereld. Aan de rand van de kluit verbiedt een bord het landen van zware zweeftrucks. Het oude pand zou er zomaar van kunnen instorten.

Op de gevel zitten een paar schotelantennes. Binnen staat een groteske besturingskast voor wat er dan ook maar binnenkomt. De bedrading is gemaakt van looddraad. Je kunt dit spul in allerlei diktes kopen. En het is ideaal om kabels na te bootsen.

De dakserre is goed doorleefd. De verf bladert eraf en in het raam zit een slordig gerepareerde barst. Door de grote ramen kun je prima naar binnen kijken.

De dakserre heeft een gedetailleerd interieur. Hiervoor heb ik onderdelen van MiniArt gebruikt. Zoals een oude kachel met schoorsteen. Het kastje naast de kachel is van plastic plaat gemaakt.

De dakserre staat vol dozen met voorraad en boeken. Overal slingeren eigenlijk wel boeken. Een tafel met stoelen komt weer uit de dozen van MiniArt. Het servies en de etensresten op tafel grotendeels ook.

In de grote boom komt een extra schotelantenne. De schotel wordt met een lange kabel van looddraad aangesloten op de besturingskast in de dakserre. Twee losse dakpannen houden de kabel zogenaamd op zijn plaats.

Een boekenwinkel zonder boeken is geen boekenwinkel. Ik heb tientallen boekomslagen afgedrukt op de kleurenprinter, uitgesneden en om stukjes karton geplakt. Van een afstandje zijn het duidelijk herkenbare boeken.

Meer foto's van Scientia Fugit vind je op Flickr.

2022

 

1:35

Meer foto's

Meer foto's van Scientia Fugit vind je op Flickr.

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl