Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Zelfbouw videowagen

De leukste plaats in een trein? Voorin bij de machinist natuurlijk! Helaas is dat de enige stoel waarvoor je geen kaartje kunt kopen. Maar op de modelbaan ligt dat anders. Met een minicamera voorin de trein krijg je vrij zicht op de baan. Wagens en locs met een camera zijn echter zeldzaam en stevig aan de prijs. Gelukkig wordt het steeds aantrekkelijker om zoiets zelf te bouwen.

Een modeltrein met een camera is niet echt hogere wiskunde. Een tijdje geleden heb ik al eens een videowagen van Märklin getest. Voor dat kant en klare model werd destijds heel veel geld gevraagd. Op de website Draadloos Cameratoezicht kwam ik een draadloze cameraset tegen van € 95,-. In de set vind je alles wat je nodig hebt: camera met zender, ontvanger, voedingen en alle kabels. Dat kon ik gewoon niet laten liggen.

De camera en zender zijn samengebouwd tot één module. Het geheel is klein genoeg om in een H0-model te passen. De set is echt plug and play. Je sluit de camera aan op de 8 volt adapter of op de eveneens bijgeleverde 9 volt batterij. De ontvanger prik je in de AV-ingang van de televisie. Binnen vijf minuten heb je beeld.

Voor een simpele videowagen plak je de camera en de batterij gewoon op een platte rongenwagen. Je hoeft alleen de scherpte in te stellen door de lensvatting te verdraaien. De elektronica in de camera regelt zelf de witbalans en de belichting. De kwaliteit van de camera is best aardig. De scherptediepte is alleen niet zo groot en de randen van het beeld zijn ook niet helemaal scherp. Als de trein rijdt, valt dat niet heel erg op.

Een mooiere oplossing is om de camera echt in een trein te bouwen. Ik heb gekozen voor het model van een Blokkendoos motorwagen van Roco zonder motor. De Blokkendoos heeft een mooie rechte kopwand met ramen in het midden. De vouwbalg camoufleert de camera heel aardig, zodat je eigenlijk maar weinig van de bijzondere belading ziet.

Aanvankelijk had ik het idee om de camera via een decoder te voeden. Al snel bleek dat de camera behoorlijk gevoelig is voor stoorsignalen van de rails. Het digitale signaal op de bedrading veroorzaakte horizontale stoorstrepen in beeld. De eenvoudigste oplossing is om een oplaadbare 9 volt batterij te gebruiken. De batterij en een bijpassende lader zijn veel goedkoper dan een decoder en bijbehorende elektronica. Bovendien is de camerawagen zo op elke modelbaan inzetbaar. Tweerail of drierail, analoog of digitaal, het maakt niet uit

De camera past precies in de kop van de Blokkendoos. Daarvoor moet je wel een stukje van het interieur verwijderen. De batterij gaat er ook net in. De stekker en de dikke draad blijven aan de camera zitten. In de stekker zit namelijk elektronica die de spanning voor de camera regelt. Door het gangpad iets breder te maken, past alles netjes in de wagen.

Onder de wagen komen een schakelaartje en een laadcontact. Met de schakelaar wordt de camera aan- en uitgezet. Als de camera uitgeschakeld is, kan de batterij via het laadcontact worden opgeladen. Faller gebruikt een vergelijkbare oplossing in de autootjes van het Faller Car System. De lader komt bij de Karwei vandaan en kostte maar een paar euro. Aan de contacten van de lader heb ik twee draadjes met een klein stekkertje gesoldeerd. Via het laadcontact kan de lader zo de batterij opladen.

Tot slot moet er nog wat aan de kap gebeuren. De middenspijl en het glas van de kopdeuren worden weggesneden, zodat de camera vrij zicht heeft. Ook de lichtgeleider voor de frontverlichting moet eraan geloven. De twee uiteinden worden van de lichtgeleider afgezaagd en weer in de lantaarns geplakt. De camerawagen is nu klaar. Instappen en rijden maar!

Een uitgebreid verslag is te lezen in de Railhobby van september 2005.

2005

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl