Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Digitale Tortoises

De Amerikanen hadden al vroeg door dat je wissels beter met een wisselmotor kunt omzetten dan met een wisselspoel. De Tortoise wisselmotoren zijn zo'n beetje de bekendste. De groene schildpadden zijn weliswaar niet fluisterstil, maar ze zijn wel gemakkelijk te monteren, onverwoestbaar en beresterk. Vooral dat laatste is prettig bij de zware spoor nul wissels van Buitenlust.

De Tortoises zijn ontworpen om continu onder spanning te blijven staan. De motor blijft de wisseltongen altijd stevig aandrukken, zodat ze niet kunnen terugveren. De wisselmotoren zijn met een standaard schakeldecoder - zeg maar een wisseldecoder met een ingebouwd relais - gemakkelijk digitaal aan te sturen. Bijvoorbeeld met de SA-DEC-4 van LDT of de SD2 (67600) van Uhlenbrock.

Bij Buitenlust levert de centrale voeding 12 Volt wisselspanning voor de wisselmotoren. Per groep van vier of acht wisselmotoren zet een simpele schakeling de wisselspanning via twee diodes en twee condensatoren om in +12 en -12 Volt ten opzichte van de centrale massa. De decoder schakelt een aansluiting van de motor om van + naar - en vice versa. De andere aansluiting is verbonden met de centrale massa. Zo is maar een enkel draadje van de decoder naar elk wissel nodig.

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl