Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Simpele overwegen voor 3-rail modelbanen

Bij Märklin is het bouwen van een overweg altijd wat moeilijker dan bij gelijkstroombanen. De puntcontacten mogen immers niet afgedekt worden anders krijgen de locs geen stroom meer. Bij het bouwen van een locdepot liep ik tegen dit bekende Märklin probleem aan.

In een depot vind je eenvoudige overwegen. Vaak worden ze gemaakt uit voor de hand liggende materialen, zoals houten balken of oude bielzen. Hiermee wordt de ruimte tussen de sporen opgevuld en aan beide zijden van het spoor wordt een oplopend hellinkje gemaakt om de weg op het niveau van de spoorstaven te brengen. Zo'n simpele overgang is heel eenvoudig zelf te maken.

Voor de houten delen koos ik een stukje Balsahout van 2 mm dikte. Om de juiste breedte van het middendeel tussen de sporen te vinden, drukte ik een oud wagennetje in het zachte hout. In het depot is de weg bij de overweg bijna 4,5 cm breed. Ik maakte het middendeel iets langer, zodat er nog een beetje geschoven kon worden. De beide hellinkjes hebben dezelfde lengte en grofweg dezelfde breedte als het middendeel.

Om de hellinkjes op te laten lopen, worden ze met een stukje fijn schuurpapier in een wigvorm geschuurd. Ze sluiten zo beter aan bij het niveau van de weg. Tot slot worden er groeven ingekrast. De delen worden geverfd met Revell verf en direct weer droog geveegd met een doek. Zo ontstaat een vlekkerig effect en worden de groeven iets donkerder dan de bielzen zelf.

Het middendeel wordt tussen de rails worden bevestigd met houtlijm. Het dekt dan wel de puntcontacten af, zodat de spanning voor de loc ergens anders vandaan moeten komen. Ik gebruikte hiervoor een stukje van een Sommerfeldt profi-rijdraad. De draad is ongeveer 0,3 mm dik.

Aan beide zijden van de overweg wordt de draad tussen de puntcontacten geklemd. De draad blijft zo stevig op zijn plaats zitten en houdt gelijk het middendeel vast. Bovendien is de draad zo automatisch aangesloten. De koperdraad laat zich niet zo maar in de bielsen wringen. Let er op dat de draad bij K-rails maar aan een kant van het puntcontact in de biels gestoken kan worden.

Het maken van zo'n overweg hoeft niet meer dan een kwartiertje te kosten. Deze methode is toepasbaar voor elke andere overweg. Je hoeft geen hout te gebruiken, maar kunt ook een weg maken uit kant en klare platen of vulmiddel. Succes!

Een uitgebreider verslag is te lezen in het december 2001 nummer van Railhobby.

2001

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl