Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Poetswagen in 0

Voor Buitenlust was ik al een tijdje op zoek naar een poetswagen, een railreiniger. Het beste blijft natuurlijk de rails schoonmaken met een doekje met wasbenzine, maar je kunt niet overal even goed bij. Een poetswagen is dan best handig. Een goede (en betaalbare) poetswagen was ik nog niet tegengekomen, totdat ik op een Duits forum de railreiniger van KPF Zeller ontdekte. Bingo!

De railreiniger van KPF Zeller is geen complete poetswagen, maar een setje met twee slepertjes om onder een wagen te bevestigen. Ergens in de rommeldoos lag al jaren een wrakkig overblijfsel van een misluktbierwagen project. De slepertjes plakte ik onder de gewezen bierwqagen met een dot lijm uit het lijmpistoool. Op het onderstel legde ik een paar plakken lood voor voldoende gewicht. De poetswagen was zo wel klaar voor de eerste testrit.

Het eerste ritje haalde direct flink wat vuil van de rails. Het systeem werkt. Je laat het wagentje wel bij voorkeur in de richting rijden waarbij de slepertjes ook echt worden gesleept. Anders loop je het risico dat ze blijven haken en de wagen wordt opgetild. Een klein stukje achteruit is geen probleem, maar vooral op wisselstraten zou ik het vermijden.

De poetswagen zag er nog niet uit. Daar is snel wat aan te doen. Ik heb ik het wagentje opgedirkt met styreen en meer troep uit de rommeldoos. Zo komt de huif van een oud vrachtwagenmodelletje. Eigenlijk lijkt het nergens op en toch is het wel geloofwaardig.

Tenslotte heb ik het wagentje in stemmig grijs met een gele band gespoten. De snel getekende decal op de huif geeft de voorkeursrichting aan. Dat is wel zo duidelijk. Best een geestig ding geworden voor een minimale investering, al zeg ik het zelf.

2019

 

0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl