Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Opschriften en borden

De meeste winkels bij Project Waldberg hebben zelfgemaakte opschriften. Hierdoor krijgt de stad een persoonlijk tintje. Ze zijn gemaakt met Adobe Illustrator en uitgeprint met een normale, maar goede, kleurenprinter. Met dezelfde techniek zijn ook verkeersborden, seinen en allerlei andere opschriften gemaakt. Kijk maar eens naar het locdepot, waar alle borden op deze manier zijn gemaakt.

Adobe Illustrator is een professioneel tekenprogramma dat wordt gebruikt voor het maken van vector gebaseerde tekeningen. Je kunt er zeer precies mee werken en makkelijk alle objecten bewerken. Voor het printen heb ik destijds een HP Deskjet 980 cxi gebruikt, een gewone kleurenprinter met een aardige resolutie. De kwaliteit van het papier bepaalt in sterke mate de kwaliteit van de afdruk. Daarom gebruik ik alleen speciaal mat inkjet papier.

Met een scherp mesje zijn de opschriften eenvoudig los te snijden uit het printvel. Je kunt er ook eerst een laagje grijs karton achter plakken als je bijvoorbeeld een verkeersbord wilt maken. Ik heb zo ook straatnaambordjes en huisnummers gemaakt, zodat elk huis nu een uniek nummer heeft.

Het papier laat zich het beste plakken met gewone alleslijm. Gewoon insmeren, aandrukken en klaar. Bij kleine stukjes papier is een pincet wel handig om ze zonder knoeien op hun plaats te krijgen. Ik heb een aantal kant en klare vellen gemaakt die je kunt downloaden. De JPGs zijn gemaakt op dubbele schaalgrootte. Druk ze op 50% af via Adobe Acrobat voor schaal H0. Alles is bedoeld voor tijdperk III.

Opschriften 1.jpg (240 kb) Duitse borden voor spoorweg, locdepot en industrie

Opschriften 2.jpg (204 kb) Diverse borden en seinen langs de baan (Duits)

Opschriften 3.jpg (260 kb) Diverse extra spoorwegborden, straatnamen en huisnummers (Duits)

Opschriften 4.jpg (296 kb) Duitse borden voor op en om het station

Opschriften 5.jpg (268 kb) Duitse verkeersborden

Opschriften 6.jpg (240 kb) Diverse internationale reclameborden

Maar... het kan nog een stuk beter! De originele vectorbestanden plus een paar nieuwe heb ik laten afdrukken op een professionele fotoprinter. Deze afdrukken zijn heel wat scherper dan wat je zelf met een huis-tuin-en-keuken printer kunt maken. Bovendien vervagen ze niet in het zonlicht, zoals bij een afdruk van een inkjetprinter vaak wel het geval is. De afdrukken kun je bestellen via het bestelformulier.

Een uitgebreider verslag is te lezen in het januari 2003 nummer van Railhobby.

2002, 2008, 2013

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl