Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Het LocoBed

Het LocoBed is een kantelbaar onderhoudsbed of montagesteun voor locomotieven en ander rollend materieel. Onze oosterburen noemen zoiets een Lokliege en dat zegt het eigenlijk precies. Voor H0 kun je zoiets kant en klaar kopen, maar in de grotere schalen is het toch wat lastiger te vinden. Eerder had ik al een simpel exemplaar gebouwd, maar nu wilde ik een kantelbare versie hebben. Zo kun je gemakkelijk van alle kanten bij het model zonder het telkens op te hoeven pakken.

Net als de LocoBox bestaat het LocoBed uit lasergesneden delen 12 mm multiplex die precies in elkaar grijpen. De onderdelen voor het LocoBed kun je zelf laten lasersnijden. Bijvoorbeeld bij Snijlab in Rotterdam. Het LocoBed past precies uit een plaat van 600 x 600 mm multiplex van 12 mm dik. Download het bestand en maak je eigen bestelling aan bij Snijlab. Een beetje houtlijm en wat schuimrubber (je mag zelf bepalen hoe dik) is alles wat je verder nog nodig hebt.

Nadat je de onderdelen aan elkaar hebt gelijmd, houd je twee delen over: een basis en het eigenlijke bed. Het bed draait in een kom van de basis. Hier moet je dus GEEN LIJM tussen smeren. Door de wrijving blijft het in elke stand staan. Je kunt het bed van de ene zijde op de andere (totaal 90 graden) draaien.

Je kunt het bestand aanpassen met Adobe Illustrator of een vergelijkbaar tekenpakket. Bijvoorbeeld om het LocoBed langer of hoger te maken. Je mag met het ontwerp doen en laten wat je wilt voor niet-commercieel gebruik, mits je LOCOBED en mijn naam erop laat staan.

Het LocoBed is een ideaal hulpje voor het onderhoud van materieel en bij het zelf bouwen ervan. Veel plezier ermee.

2016

 

0-II

Download

LocoBed - spoor 0, 1, II.

locobed.zip

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl