Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Nederlandse ladingmal in 1:43,5

Vroeger zag je ze op bijna elk station: ladingmallen. Ze werden gebruikt om te bepalen of een geladen goederenwagen binnen het profiel van de vrije ruimte viel. Met het verdwijnen van het stukgoed verdwenen ook de ladingmallen, maar op Buitenlust mocht zo'n bouwwerkje niet ontbreken. Tenslotte heeft ook in werkelijkheid op het emplacement van Baarn Buurtstation een ladingmal gestaan.

Een van de weinige overlevende exemplaren vind je in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze ladingmal heeft model gestaan voor de vertaling naar 1:43,5. In werkelijkheid waren er nogal wat verschillende uitvoeringen; je mag dus best wat improviseren bij het nabouwen.

Het grote voorbeeld heb ik omgezet naar een tekening op schaal. In het aloude boekje 'De Nederlandse Modelspoorweg' is een vergelijkbare tekening in H0 te vinden. Met deze tekening op schoot was de 1:43,5 versie snel gemaakt. De exacte hoogte moet je in de praktijk misschien iets naar boven bijstellen; het was bij mij wat aan de krappe kant.

Het frame van de ladingmal wordt gemaakt van een stuk messing profiel of oude rail. Ik heb voor de laatste optie gekozen, gelijk aan de ladingmal in het Spoorwegmuseum. De rest van de onderdelen heb ik in 3D getekend en via 3dhubs laten printen in resin.

Na een stief uurtje plakken en spuiten is de basis van de ladingmal klaar. Het monteren van de mallen en de kettingen is nog het meeste werk. De kettingen zijn overigens van Elde-Modellbau. Met relatief weinig moeite heb je er een typisch stukje Nederlandse spoorweggeschiedenis bij.

2016

 

0

Download

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl