Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Jules Verne Hemeltuig (The Flying Vernian)

Bij het opruimen van het huis kom je altijd een hoop rommel tegen. Ik vond een kapotte drone op de keukentafel. Zo'n ding dat je naar elkaar kunt gooien als een frisbee. Leuk idee, maar het ding was natuurlijk binnen een half uur kaduuk. Zou je daar niet een leuk model van kunnen maken, vroeg ik me af. Een soort Scrap Heap Challenge, maar dan in model. En ja, dat kan...

De boeken van Jules Verne heb ik als tiener van voor tot achter gelezen. Ik wilde altijd al wat doen met een 19e eeuws sciencefiction, steampunk thema. Al snel borrelde het idee op van de drone een vliegmachine te maken, zoals hij in de boeken van Verne had kunnen staan. En dat is uiteindelijk dit ding geworden: de Vliegende Verniaan.

Ik heb ergens een figuurtje van een ouderwetse vlieger gevonden. Het manneke paste heel prima bij dit nieuwe vliegende tuig. Daarmee stond de schaal ook gelijk vast. De Vliegende Verniaan werd schaal 1:32, ook bekend als Spoor 1.

De uitdaging is modelbouwen met afval. Zo is het landingsgestel gemaakt van punaises en wattenstaafjes. En zijn de stoomketels de capsules van surprise-eieren. Alleen het figuurtje en de appendages op de ketels heb ik voor dit model gekocht.

Bij een vliegmachine hoort wel iets van een staart met een roer. Hoe dat moet werken met een quadkopterachtig ding weet ik niet precies, maar het staat wel tof. Het roer heb ik gemaakt van een papieren servetje en drie stukjes messing draad. Dezelfde truc heb ik voor de zeilen van de botter gebruikt.

Ik heb er een klein stukje landschap bij gemaakt. De rook is grijs gespoten watten op een stokje. Want rook, dat hoort er nu eenmaal bij.

2021

 

1:32
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl