Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

De ECoS onder controle

De ESU ECoS is een bijzonder veelzijdig apparaat. Het mooie is dat je niet aan het apparaat gekluisterd hoeft te zitten om te bedienen. Op verschillende manieren kun je op afstand met de ECoS werken, op een Mac of PC, op een tablet en op een smartphone.

De eerste optie is inmiddels wel een 'no brainer' te noemen. Via programma's als iTrain en Koploper bedien je via de Mac of PC je complete modelbaan. Je kunt zowel met de hand als volledig automatisch rijden. Als je de ECoS aan je thuisnetwerk met WiFi knoopt, kun je met de computer staan en gaan waar je maar wilt. Als je een volwaardige Windows 8/10 tablet gebruikt - zoals een Surface Pro - ben je op en top mobiel. De dagen van het grote vaste schakelbord met tientallen knoppen zijn wel voorbij.

Vaak heb je geen behoefte aan al het automatische gedoe en wil je een gewoon goede handregelaar in je vingers hebben. Dat vonden ze bij ESU blijkbaar ook en eind 2015 verscheen de Mobile Control II op de markt. Eigenlijk is dit een mini Android tablet met een extra draaiknop erop geschroefd. Het apparaat voldoet aardig, maar het is wel wat traag. Qua interface kan het ook nog wat beter en overzichtelijker.

Natuurlijk kan dit ook met je mobiele telefoon, al houdt het aanbod aan goede apps niet over. Voor de iPhone is er TouchCab; hier was even de stekker uit, maar de app heeft een doorstart gemaakt onder de vleugels van een nieuw bedrijf. Voor een Android smartphone kun je de app ECoS Controller gebruiken. De Android app ziet er een beetje rommelig uit, maar werkt prima.

Sinds ECoS firmware 4.0 is er een handige mogelijkheid bijgekomen. De ECoS heeft namelijk een VNC server gekregen. Via een webbrowser met Java kun je het scherm van de ECoS overnemen en het apparaat bedienen alsof je er voor staat. Tik hiervoor het IP adres van je ECoS in de adresbalk van je browser in en kies de optie 'Show display in browser'. Uiteraard kun je ook een aparte VNC viewer gebruiken als je de browserversie niet handig vindt werken of geen Java op je computer hebt staan. In plaats van aan de knoppen te draaien klik je in de snelheidsmeter om de locomotieven te besturen. Zo kun je ook met je muis snel en gemakkelijk locs, wissels en andere zaken instellen.

Wat op een computer werkt, werkt ook op een iPad. Met een gratis VNC viewer - je vindt er tientallen in de App Store - neem je op de iPad het scherm van de ECoS over en kun je ook weer overal alles bedienen. Voor het besturen van locomotieven blijft een speciale app als TouchCab wel handiger. Kiezen hoeft ook niet. Gebruik de iPad om de wissels mee te bedienen en tegelijk TouchCab op je iPhone voor de locs. Je hebt zo maximale draadloze controle over je hele modelbaan.

2014, 2016

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl