Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

De Märklin / Fleischmann draaischijf

Het centrale punt van menig locdepot - inclusief dat van Waldberg - wordt gevormd door een draaischijf met locloods. Deze draaischijf van Märklin is eigenlijk een Fleischmann model dat voor Märklin in een speciale uitvoering wordt geproduceerd. Mechanisch is de Märklin draaischijf exact hetzelfde als het Fleischmann model, maar elektrisch zijn er kleine verschillen.

Märklin brengt (nr. 7686 of 7687) een speciale decoder op de markt om de draaischijf direct digitaal aan te sturen. Met dit - belachelijk dure - stukje elektronica is het mogelijk om de draaischijf direct naar het juiste spoor te sturen en met een druk op de knop 180 graden te laten draaien. Helaas gaat de draaischijfdecoder vrij snel kapot. De draaischijf is echter met wat knutselwerk ook analoog te besturen, zodat je hem in afwachting van een nieuwe decoder gewoon kunt blijven gebruiken.

Hoe werkt het? De draaischijf wordt aangedreven door een klein gelijkstroommotortje. De polariteit van de motoraansluiting bepaalt de draairichting van de motor. Onder de brug is een vergrendeling ingebouwd die er voor zorgt dat de draaischijf precies in stapjes van 7,5 graden draait. De grendel wordt ingetrokken door een korte puls te geven aan de ontgrendelingsspoel. Hierna gaat de motor vanzelf draaien tot de volgende positie wordt bereikt.

In het schema wordt de ene schakelaar gebruikt voor het veranderen van de polariteit en de andere voor het activeren van de spoel. De draaischijf is voorzien van een simpele connector voor het aansluiten van de decoder. De connector past op een standaard printsteker, zodat het aansluiten het schakelingetje geen problemen zal opleveren.

Gelukkig zijn er ook nog een paar alternatieven voor de Märklin decoder te koop: LDT heeft onder de naam TT-DEC een stevige decoder in de aanbieding. Fleischmann verkoopt een knap kastje met de naam 'Turn Control', een complete bediening voor de draaischijf met display.

2003, bijgewerkt 2012

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl