Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

1300 met drie pitten

De 1300 van Electrotren is een geslaagd model. De pantografen zijn wat grof, maar voor de rest is de detaillering prima in orde. De verlichting is wel echt storend. De witte LEDs zijn erg fel en hebben een sterke blauwzweem. Het seinbeeld is ook niet conform de werkelijkheid. Vanaf het begin van de jaren ’60 reden de locs rond met een omgekeerde-L verlichting. Bij het model branden maar twee lampen. Daar is makkelijk wat aan te doen.

Het model staat bekend als lastig open te maken. Toch is dat helemaal niet zo moeilijk. Trek eerst de buffers uit de bufferbalken. Steek daarna vier tandenstokers tussen de klemmetjes van de kap. Je kunt de kap vervolgens met gemak van de loc trekken.

Het rechter sluitlicht moet straks zowel wit als rood licht uitstralen. Daarvoor wordt een extra LED op de printplaat gemonteerd. Om te voorkomen dat het linker sluitlicht ook wit licht uitstraalt, wordt de lichtgeleider omwikkeld met aluminiumfolie.

De twee witte LEDs heb ik vervangen door warm-witte LEDs van Conrad (bestelnummer 185877). Daarnaast komen er twee extra LEDs boven op de printplaat. De LEDs heb ik met dunne draadjes direct aangesloten op de stekker voor de decoder. Vergeet niet de weerstand in de blauwe massadraad. De blauwe draad is overigens niet echt een massa, maar een gemeenschappelijke plus. Houd hier rekening mee bij het aansluiten van de LEDs.

De nieuwe verlichting is een groot verschil met de oude. De warm-witte LEDs zijn een stuk minder fel en de kleur klopt veel beter met de werkelijkheid. Je kunt de witte en de rode LEDs minder fel laten branden door de functie-uitgang van de decoder te dimmen. Kijk hiervoor in de handleiding van de decoder.

Een uitgebreid verslag is te lezen in de Railhobby van december 2006.

2006

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl