Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Botter op de zilte baren.

Al een tijdje wilde ik een diorama met een schip bouwen. Een van de leukste schepen vind ik botters, de oude houten vissersbootjes van de Zuiderzee. Artitec heeft een leuk model van een botter in 1:87. Deze botter heb ik gebouwd en ik heb er een diorama van een beetje onstuimige zee bij gemaakt.

In PRUTSVLOG#016 laat ik stap voor stap zien hoe ik het diorama gebouwd heb. Naast de kit van de botter heb eigenlijk alleen lijm. verf en aluminiumfolie nodig aan materialen. Op de lijst met gereedschap staat o.a. een mesje, schuurpapier, penselen en een airbrush.

Zoals alle kits van Artitec is ook de botter een bouwkit uit giethars. Ik heb er een beetje een haat-liefde-verhouding mee. De onderdelen zijn vaak prachtig gedetailleerd en dankzij de lagere productiekosten kunnen ook bijzondere modellen worden aangeboden. Aan de andere kant is giethars alleen met secondelijm te plakken en moet je de tere onderdelen vaak nog behoorlijk schuren.

Mijn modellen schilder ik bij voorkeur met Tamiya verf. De bouwbeschrijving raadt echter een lijstje kleuren van Revell aan en dan gebruiken we dat maar. Ik spuit de botter eerst in de grijze grondverf. Je ziet nu goed alle details van het model. Best bijzonder wat er in giethars mogelijk is. Dan ga ik met een penseel aan de slag. Ik meng losjes een extra kleur door de verf, zodat er wat meer leven in het model komt. Als zo'n hele romp egaal van kleur is, wordt de botter erg saai. In werkelijkheid krijg je ook kleurnuances door de inwerking zon en water.

De zee maak ik van aluminiumfolie. Proppen folie druk ik grofweg in de vorm van de golven. Over de proppen trek ik een extra laag folie om de gaten op de vullen en het oppervlak wat gladder te maken. Dan gaat er een dikke kledderlaag laag modelleerpasta overheen. De pasta vult de kreukels op en zorgt ervoor dat de verf straks goed op ondergrond hecht.

De illusie van een kolkende zee ontstaat vooral door verf. Ik spuit eerst nog een laagje witte grondverf over het diorama en dan ga ik aan de slag met drie kleuren: Tamiya XF-17 Sea Blue, X-23 Clear blue en X-22. In het PRUTSVLOG zie je precies hoe je hiermee de zee op kleur brengt.

Voor de zeilen heb ik twee lagen dunne papieren servetjes gedrenkt in witte houtlijm. Wanneer de lijm droog is, lijkt het heel aardig op miniatuurzeildoek. De zeilen heb ik uitgeknipt en geschilderd met Tamiya Hull Red. Deze kleur komt heel aardig in de buurt van de zeilen van de bruine vloot. In de rand van het zeil lijm ik een draadje messing om het zeil in vorm te houden.

Botter op zilte baren

2021

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl