Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Universele module connector

Het project Buitenlust wordt in tegenstelling tot Project Waldberg en De Lage Zij helemaal opgebouwd uit modules. Of beter gezegd uit segmenten, want het zijn geen standaard spoor nul modules. Tussen de segmenten moeten de nodige elektrische verbindingen komen. Natuurlijk kun je zelf kabels met connectoren maken, maar ik wilde een standaard oplossing die makkelijk, betrouwbaar en niet al te duur is.

De universele module connector maakt gebruik van gewone seriële alias printerkabels. Je kunt de kabels overal voor een habbekrats kopen in allerlei lengten. De kabels hebben 25 draadjes en dat is ruim genoeg om een segment volledig aan te sluiten. Voor het aansluiten van de kabels laat ik speciale printplaten maken die onder de segmenten worden geschroefd. Zo heb je een mooi vast punt om de kabel in te prikken en kun je de draadjes aan een brede stripconnector solderen in plaats van aan de priegelige printerconnector.

De kabels hebben aan de ene kantje een mannetje en aan de andere kant een vrouwtje. Daarom zijn er ook twee verschillende connectoren en twee verschillende printplaatjes nodig. De printconnectoren kun je zo bestellen bij Conrad onder nummer 741452 (m) en 741819 (v). Conrad heeft trouwens ook de kabels; die staan niet bij de printerkabels, maar in het rijtje seriële kabels.

De connectoren soldeer je gewoon in de aangegeven gaatjes. Op de print komt ook een lage stripconnector om alle draadjes van de module op aan te sluiten. De strip is eveneens te bestellen bij Conrad onder nummer 741119. Op de printjes zijn pennen 1 en 2 vast doorverbonden. Ze zijn bedoeld voor een centrale massadraad. Daar zal zoveel stroom doorheen gaan lopen dat het verstandig is om twee draadjes van de printerkabel hiervoor te gebruiken. Je hebt naast de massadraad dus nog 23 aders in de kabel over voor rails, lampjes, wissels, etc.

Verder gebruik ik vaak de eerste vier aders om de voeding voor rails, wisselmotoren en lampjes door te geven. Het leek me wel makkelijk om daar LEDs op aan te sluiten ter controle. Op de printplaten is dan ook ruimte gereserveerd voor vier LEDs (pen 3-6) en hun weerstanden. Het zijn allemaal opties. Je hoeft ze niet te gebruiken. Maar soms zijn die extra mogelijkheden best handig.

Let op: In 2013 zijn de twee verschillende prints vervangen door een print met het vrouwtje aan de ene en het mannetje aan de andere kant. De print is nu universeler toepasbaar; je hebt er voor elk uiteinde van de kabel eentje nodig. De LocoNet optie is vervallen op de nieuwe prints.

De MC25Box

Bij het aansluiten van verschillende groepen modules leek een soort verdeeldoos wel handig te zijn. De MC25Box heeft aan de ene zijde een mannetje, aan de andere zijde een vrouwtje en in het midden drie extra vrouwtjes. In een handomdraai koppel je met kabels verschillende exemplaren aan elkaar tot een overzichtelijke ringleiding. Op de connectoren in het midden sluit je vervolgens (groepen) modules aan. De bedrading is snel op te bouwen en verkeerd aansluiten is nagenoeg onmogelijk.

De connectoren kun je zo bestellen bij Conrad: het mannetje links is 741452, het vrouwtje rechts 741819. Voor de connectoren in het midden kun je 742638 (of eventueel 746034) gebruiken.

De printplaten kun je bestellen via het bestelformulier.

2008, 2011, 2013

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl