Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

De LocoBox

De LocoBox is een transportkist voor locomotieven en ander rollend materieel in spoor nul. Ik had mezelf de uitdaging gesteld om een solide kist te ontwerpen zonder hang- en sluitwerk. Waarom? Omdat je tegenwoordig met moderne technieken als lasersnijden slimmere oplossingen kunt verzinnen dan een houten kist met metaalspul om hem bij elkaar te houden. Bovendien kan iedereen de kist zo zelf laten laseren en in elkaar zetten. Een soort open source project in hout.

De LocoBox bestaat uit lasergesneden delen 12 mm multiplex die precies in elkaar grijpen. Zo kun je de kist rustig aan de bovendeksel oppakken. Een paar druppels houtlijm voor de bodemdelen, wat schuimrubber en een stuk dubbelzijdig plakband is alles wat je nog nodig hebt.

De LocoBox is 900 mm lang, meer dan genoeg voor de meeste spoor nul modellen. Op de grondplaat kun je een lengte Peco of Lenz flexrail bevestigen. De kopschotten vallen over de rails heen, zodat je rails van rand tot rand kunt laten doorlopen. De treinen kun je zo gemakkelijk de grondplaat op laten rijden.

Een LocoBox maken

De onderdelen voor de LocoBox kun je zelf laten lasersnijden. Bijvoorbeeld bij Snijlab in Rotterdam. De LocoBox past precies uit een plaat van 1200 x 600 mm multiplex van 12 mm dik. Download het bestand en maak je eigen bestelling aan bij Snijlab.

Als je een andere lengtemaat of een versie voor een andere schaal nodig hebt, kun je het bestand aanpassen met Adobe Illustrator of een vergelijkbaar tekenpakket. Je mag er mee doen en laten wat je wilt voor niet-commercieel gebruik, mits je LOCOBOX en mijn naam op de box laat staan. Ik zou het ook leuk vinden als je de jouw versie even mailt, zodat ik de bestanden ook op deze pagina kan zetten.

Volg deze stappen om je LocoBox klaar te maken voor gebruik:
1. Plak de smalle strookjes langs de rand op de grondplaat, zodat ze tussen de kopschotten passen.
2. Lijm de lage zijkanten tegen de zijkant van de grondplaat, zodat de nokken in de uitsparingen vallen.
3. Plak de beugels per twee op elkaar.
4. Bevestig schuimrubber met lijm of dubbelzijdig plakband aan de hoge zijkanten; laat de bovenste 2,5 cm vrij.

Goed om te weten: multiplex is een natuurlijk materiaal. De dikte van de platen kan iets variëren. Een plaat kan ook een beetje krom zijn. Het helpt dan om de zijkanten ook te schroeven of te tacken. Schuur of vijl een nok iets rond als hij moeilijk past.

Een loc inpakken

Rijd of zet de loc op de grondplaat. Steek de kopshotjes in de gaten en schuif de bovendeksel over de kopschotten. In het begin zal het wat stroef gaan, maar na een paar keer gaat het vanzelf soepeler. Eventueel kun je te krappe gaten iets vergroten met een vijl.

Druk de eerste zijkant op zijn plaats. Het gemakkelijkst is om onderaan te beginnen en bovenaan te eindigen. De tweede zijkant doe je op dezelfde manier.

Tot slot druk je de beugels over de zijkanten, zodat ze in de uitsparingen vallen. Bijvoorbeeld eerst de middelste, daarna de buitenste twee. Knijp met je vrije hand de zijkanten strak tegen de onder- en bovenkant als je de beugels op hun plek schuift. Dat is alles. Uitpakken in omgekeerde volgorde.

Doe er meer mee

De LocoBox is niet alleen handig om materieel op te slaan. Leg er meerdere achter elkaar op een tafel als opstelspoor bij een modulebaan. Of gebruik ze als testbaantje op de grond.

2016

 

0

Download

LocoBox 90 cm lang - spoor 0.

locobox_90.zip

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl