Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Grote voeding

Een flinke baan vraagt om een stevige voeding. Dit geldt zeker modelbanen met digitale besturing. Een voeding met te weinig vermogen krijgt last van een inzakkende spanning bij een te hoge belasting. Bovendien kunnen piekbelastingen zorgen voor sterke spanningswisselingen. Voor de digitale besturingsapparaten is dat niet goed. Nu kun je een flink aantal modelspoor transformatoren aanschaffen. Deze hebben echter een beperkt vermogen en zijn behoorlijk aan de prijs. Gelukkig is een flinke voeding makkelijk zelf te bouwen...

Dit is het schema van een eenvoudige voeding voor digitale apparaten of verlichting. De voeding is opgebouwd rond een transformator met twee wikkelingen van elk 16V/10A. Het totale vermogen van de voeding is dus zo'n 320W en dat is ruim voldoende om 32 locs tegelijk te laten rijden. Mocht dat niet genoeg zijn, dan zet je er gewoon meer naast elkaar. Voor de prijs hoef je het niet te laten; naast de transformator is slechts een handjevol componenten nodig.

Hoe werkt het? De transformator zorgt voor 16V wisselstroom. Zelf heb ik een ringkerntransformator gebruikt, maar in principe is elke transformator geschikt. De stroom wordt verdeeld over zes uitgangen. Elke uitgang is gezekerd met een zekering van 4A. Per uitgang geeft een groene LED aan of de uitgang spanning voert. Een rode LED geeft aan dat de uitgang belast wordt en dat de zekering gesmolten is. Dit kan wijzen op een kortsluiting. De rode LEDs en de bijbehorende weerstanden kun je ook weglaten. De blauwe LED brandt als de voeding ingeschakeld is. De blauwe LED is op de netspanning aangesloten via een simpel voorschakelprintje van Conrad om de spanning veilig te verlagen.

Een gebouwd exemplaar met vier groepen en zonder rode LEDs. Aan de voorkant zitten de schakelaar, de LEDs en de zekeringen. De aansluitingen zitten aan de achterkant en zijn voorzien van schroefsluitingen. Pas op bij het bouwen van de voeding! Je werkt met 220V. Vergeet niet de zekering in de 220V kabel. Als je een metalen kast gebruikt, moet deze geaard worden en moet de voeding voorzien zijn van een geaarde steker.

De Nederlandse firma Amplimo heeft geschikte ringkerntransformatoren in elke grootte. Op bestelling leveren ze desgewenst 300 VA/16 Volt, maar je kunt ook een 15 Volt versie nemen. De andere onderdelen kun je bij Conrad of elke andere elektronicawinkel bestellen.

2001

 

II-Z

Download

Download het schema als PDF.

grotevoeding.pdf (68 kb)

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl